İş becerileri: Geri bildirim mi yapıyorsunuz?
Geri bildirim, personeli geliştiren ve motive eden en güçlü araçlardan biridir ancak buna rağmen, geri bildirim yapmaktan kaçınan birçok yönetici vardır ve yapsalar dahi, bu genelde yetersiz bir biçimde iletilmektedir. Sonuç ise, hüsrana uğramış bir personel gücü biçiminde yansımaktadır. İşte geri bildirim yaparken yapılmaması gereken şeylerden bazıları:
- İltifat sandviçi yaklaşımını kullanmayın.
''O da ne?'' dediğinizi duyar gibiyim. Bu, bir övgüyle başlayıp ardından olumsuz bir şeyden bahsettiğiniz ve sonra söylemi tekrar bir övgüyle bitirdiğiniz durumdur. Bir göz atalım;
''Giydiğin tişörtü gerçekten beğendim. Gerçekten çok renkli.''
''Ancak bunun ofis için uygun olduğunu düşünmüyorum.''
''Ama tarzını sevdim.''
Sizce bu yaklaşımın nesi yanlış?
Ancak yine de tamamen yanlış anlaşılabilir. Alıcı tamamen ya övgüyü ya da eleştiriyi duyacaktır. Eğer eleştirel bir geri bildirim yapmak istiyorsanız bunu iltifatların arasında sandviç yapmayın. Doğrudan söyleyin.
- Geri bildirimi bekletmeyin.
Eğer bir çalışanla ilgili bir sorun varsa, bu durumla hemen ilgilenmelisiniz. Bekleyip durumun daha da ilerlemesine izin vermemelisiniz çünkü sonrasında bunu açığa vurabilir hatta kişisel olarak algılayabilirsiniz. Düzenli geri bildirim yapmak doğal olarak gelişen bir şey haline gelmelidir. Bu, çalışanlarınızın işlerinde nasıl olduklarını ve onlardan nelerin beklendiğini bilmelerine yardımcı olur.
- Yalnızca olumsuz geri bildirim yapmayın.
Sadece eleştirel geri bildirim yapan ancak iyi bir iş çıkarıldığında tek kelime dahi etmeyen yöneticilerden olmayın. Bu ciddi anlamda moral bozucu olabilir. İnsanlar iyi bir şey yaptıklarında da bilmek isterler çünkü bu hem iyi hissettirir hem de bir sorumluluk hissi yaratır.
- Genellemeyin, spesifik olun.
Geri bildirim yaparken belirli örneklerden bahsedin, genellemeyin. ''Rapor sunmakta yavaşsın.'' demek yerine, ''Son iki satış raporunu sunmakta geciktin.'' deyin. Aynı durum övgünüzü ya da olumlu geri bildiriminizi yaparken de geçerlidir. ''Harika iş çıkarıyorsun.'' demek yerine, ''Dergi için hazırladığın son makale mükemmeldi.'' deyin.
- Geri bildirim yapmayı özel bir olay haline getirmeyin.
Daha fazla görmeyi istediğiniz davranışları cesaretlendirmek, kötü olan alışkanlıkların kökleşmesini önlemek ve açık bir iletişimi teşvik etmek için düzenli olarak geri bildirim yapmalısınız.
- Nasıl değişebileceklerini söyleyin.
Düzeltici yönde bir geri bildirim yaparken, çalışanınızın geliştirmesi ya değiştirmesi gereken şeylerle ilgili somut ve detaylı bir tasvirde bulunun. Geliştirmelerini ya da değiştirmelerini istediğiniz şeylerin yapılması mümkün olan şeyler olması önemlidir.
- Yıllık performans incelemesini beklemeyin.
Birçok yönetici düzenli ve yıl boyunca devam eden geri bildirimler yapmak yerine, geri bildirimde bulunmak için yıllık performans değerlendirmesini bekler. Yapılması gereken, yöneticinin düzenli aralıklarla bu geri bildirimleri yapması ve bunun çalışanlara sürpriz teşkil edecek bir durum haline gelmemesidir.
(english with a twist)