CANDELAS 0

Almanya'da Eğitim

Blog

Almanya'da Eğitim

Almanya’da Eğitim Hakkında

Avrupa’nın en büyük ülkesi olarak Almanya, devam etmekte olan mülteci krizi gibi son olayların ardından, Avrupa borç krizi ve Brexit ile kıtada daha da öne çıktı.  Tüm bu gelişmeler, tarihsel olarak Avrupa entegrasyonunun önemli bir itici gücü olan Almanya’yı uluslararası planda daha aktif bir role itiyor. Almanya’nın 80 milyonu aşan nüfusunun hızlı yaşlanması, başka bir endişe kaynağı olarak öne çıkıyor. Almanya, 2015 yılında, vatandaşlarının yüzde 28'i 60 yaş ve üstü olan Japonya'dan sonra dünyanın en yaşlı ikinci nüfusuna sahipti. Almanya Federal İstatistik Ofisi, nüfusun 2060 yılına kadar toplam 67.6 - 78.6 milyon kişiye düşeceğini tahmin ediyor. En iyi senaryoda bile, düşüş, çalışma çağındaki nüfusun azalmasına neden olacak.

Bu zorluklar göz önüne alındığında, Alman hükümetinin yüksek öğretimin uluslararasılaşmasını stratejik bir amaç haline getirmesi şaşırtıcı değildir. Uluslararasılaştırma, araştırma ve eğitim kalitesi üzerindeki olumlu etkilerden akademik kurumların küresel itibarını arttırmaya kadar çeşitli avantajlara sahiptir. Ayrıca bir dizi ekonomik etkisi de vardır. Bu, Almanya’nın vasıflı işgücü sıkıntısını hafifletmeye ve göçü teşvik etmeye yardımcı olabilir. Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından yaptırılan ayrıntılı bir çalışmada gösterildiği gibi, Almanya'daki yabancı öğrenciler toplum için önemli bir ekonomik net kazanç sağlar. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında Almanya’da eğitim, yurt dışından gelecek öğrenciler için büyük avantajlara sahiptir.

Almanya’da Üniversite Eğitimi

Almanya’da üniversiteye kabulün ilk şartı Türkiye’de bir üniversiteye yerleşmektir. Türkiye’den bir üniversiteye kabul aldığınızda, bu ülkede de çeşitli pozisyonlara başvurabilirsiniz. Almanya’dan üniversite kabulü almanın ilk şartlarından biri olarak akademik eğitim veren liseden mezuniyet ve LYS'de 4 yıllık lisans programına yerleşmektir. Yerleştiğiniz program Almanya'da okumak istediğiniz bölümle aynı ya da benzer bölüm olmalıdır.

Almanya; mühendislik eğitiminde sayılı ülkeler arasında yer almaktadır bu yüzden Türk öğrencilerin en fazla üniversite eğitimi görmek için gittiği Avrupa ülkelerinden birisidir.

Alman üniversitelerin birçoğunda İngilizce programlar bulunmaktadır. Birçok devlet üniversitesi kendi bünyesinde yabancı öğrencilerin katılabileceği Almanca Hazırlık Programları açıyor. Bunlara katılmak için en az orta düzey seviyede Almanca istenmektedir. İngilizce programlar için IELTS, TOEFL sonuçları istenmektedir.

Tüm üniversitelerde ortalama yıllık harç bedeli 300 Eurodur. Fakat Batı Almanya'daki üniversiteler bu harç bedelinin üzerinde ücret almaktadırlar. Bazı özel üniversitelerle İngilizce lisans veya master programlarının ücretleri de dönem başına 2 bin ila 6 bin Euro arasında değişmektedir.

Devlet üniversitelerinin yurtlarının maliyetleri genellikle ayda 200 ila 250 Euro arasında değişmektedir. Ama yurtlarda yer bulmak zordur.

Öğrenciler Berlin, Köln, Münih gibi kentler de başta elektrik elektronik, makine, kimya, mekatronik, otomotiv, üretim, enerji mühendisliklerini tercih etmektedirler. Diğer tercih edilen bölümler İşletme, ekonomi, AB programları, uluslararası ilişkiler olarak sayabiliriz.

Almanya’da Üniversite Bursları

Burslar genellikle master ve doktora seviyesinde verilmektedir. Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) bursları en bilinen kurumdur. Özellikle yüksek lisans yapacak öğrencilere Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile ortak ayda 750 Euro ve yol masraflarını karşılayan burslar verilmektedir.

Tercih edilen master programlarına ana başvuru şartı öğrencilerin lisans not ortalamalarının çok iyi olması gerekmektedir.

Lisansüstünde İngilizce programlar da çok tercih edilmektedir. Bunlara başvuruda IELTS, TOEFL sonuçları istenmektedir. Eğer Türkiye'de eğitim dili yüzde 100 İngilizce olan programdan mezunsanız, okulunuzdan belgelerseniz bu sınavlara girmenize gerek yoktur. Lisansüstü eğitimde hazırlık eğitimi bulunmamaktadır. Almanca hazırlık için de B1 seviyesine sahip olmalısınız.

Almanya’da Öğrenim Hayatı Boyunca Çalışma

Almanya’da haftalık 20 saat çalışma izni vardır. Bu sebeple öğrencilerin birçoğu, okuldan kalan zamanlarında çalışarak geçimlerini kazanabilir. Herhangi bir burs kazanamadıysanız ya da bursunuz yeterli gelmiyorsa, çeşitli işlerde çalışarak para kazanabilirsiniz.