İngilizce Konuşma Becerimi Nasıl Geliştirebilirim?
Blog
İngilizce Konuşma Becerimi Nasıl Geliştirebilirim?
İngilizce Konuşma Becerimi Nasıl Geliştirebilirim?
İngilizce bugün dünya çağında geçerli uluslararası bir dil. Ayrıca dünyada en yaygın biçimde öğretilen dil. İngilizce eğitimi genellikle dilbilgisine odaklanmakta ve birçok öğrenci İngilizce dilbilgisinin en ince ayrıntılarına kadar bilgi sahibi olabilmekte. Ancak, dilbilgisi konusunda çok bilgili bu öğrenciler anadili İngilizce olan kişilerle konuşmaya çalıştıklarında acı gerçekle yüzleşmek zorunda kalırlar. Zira akıcı biçimde konuşamadıklarının farkına varırlar.
Aslında, İngilizce konuşma becerisini geliştirmenin tek yolu devamlı dinleme yapmak ve daha sonra da pratik yapmaktır. Aşağıda sizin için İngilizce konuşma becerilerini geliştirmek için birkaç ipucunu sıraladık. Bu ipuçlarına göz gezdirirken dinleme yapmanın konuşmanın temelini oluşturduğunu aklınızdan çıkarmayın.
İngilizce Konuşabileceğiniz Birini Bulun
Her şeyden önce, pratik yapmak için anadili İngilizce olan kişiler bulmak önemli. Bunun için yakınlarınızda yaşayan yabancı öğrenciler, komşular veya iş insanlarıyla sohbet etmek için fırsat yaratabilirsiniz. Ayrıca bir kulübe veya gönüllü bir organizasyona katılmak da bir çözüm fırsatı sunabilir. Eğer bu sizin için mümkün değilse anadili İngilizce olan özel bir öğretmenle çalışmayı düşünebilirsiniz. Pek çok öğrenci Skype veya Google Hangouts gibi araçlar yoluyla internet üzerinden öğretmenler bulabilmektedir.
Çok Dinleme Yapın
Ana dili İngilizce olan biri ile pratik yaparken, dinleme ve konuşma seviyenizi dengelemeye çalışın. Sohbeti ileri geri aktarabilmek için önceden sorular hazırlamak iyi bir fikir olabilir. Konuşma partneriniz size bir soru sorarsa ve uzun süre yanıtlarsanız, her zaman “Ne düşünüyorsun?” veya “Ya sen?” diye sorarak partnerinizden konuşmasına fırsat verin.
Konuşmanızı Kaydedin
Konuşmayı kaydetmek, anadili İngilizce olan bir konuşmacıdan maksimum faydayı sağlamanın harika bir yoludur. Tekrar dinlediğinizde, kendi telaffuzunuzu değerlendirebilir ve geliştirmeniz gereken alanları fark edebilirsiniz. Ayrıca, konuşmanın içeriğini gözden geçirebilir, yeni kelimeler veya yanlış anlamalar hakkında notlar alabilir ve bir sonraki toplantı için sorular hazırlayabilirsiniz.
Kendinizi İngilizce ile kuşatın
İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirmenin bir başka yolu da kendinizi mümkün olduğunca İngilizce ile kuşatmaktır. Filmleri veya TV'leri İngilizce, ihtiyacınız varsa altyazılı olarak izleyin ve aynı programları tekrar tekrar izleyin. Çoğu insan her seferinde daha fazla anladıklarını fark eder. Dinlemek, İngilizcenin ritimlerine ve tonlamalarına aşina olmanıza yardımcı olur. Seslere aşina olduktan sonra, bunları taklit etmeyi deneyin.
Müzik ve Filmlerle Pratik Yapın
İngilizce müzik dinleyin ve birlikte şarkı söyleyin. Müzik tonlama telaffuzunu öğrenmek için en iyi araçlardan biridir. Şarkı dinlemek ve şarkı söylemek aynı zamanda kelime dağarcığınızı ve kelime öbeklerini hatırlamanıza yardımcı olabilir ve İngilizce ritmi daha doğal bir şekilde telaffuz etmeyi öğrenmenize yardımcı olur. Şarkıcıyı bilinçsiz olarak taklit ederek, anadili konuşanların yaptığı gibi cümleleri telaffuz etmeyi öğreneceksiniz. Filmler İngilizce öğrenmek için çok daha iyi bir seçimdir. Film izleyerek kelime hazinesi, deyimler, argo, telaffuz ve dinlemeyi öğreneceksiniz.
Yüksek sesle okuyun
Yüksek sesle okumak, konuşmak için birileri olmadığında konuşma pratiği yapmak için harika bir yoldur. Yüksek sesle okumak, telaffuz ve ilerleme hızına odaklanma şansı verir. Anlayabileceğiniz malzemelerle pratik yaptığınızdan emin olun. İnternette konuşmaların transkriptlerini bulmak mümkündür. Örneğin, birçok TED konuşmasının sözcük-kelime transkriptleri bulunmaktadır.
Kendi Kendinize Konuşun
Düşüncelerinizi yüksek sesle söylemek veya eylemlerinizi anlatmak (“kahve içiyorum ve şimdi kitabımı açacağım”) İngilizce konuşma pratiği yapmak için çok etkili bir yol olabilir. Kendinizle konuşarak, düşüncelerinizi konuşulan kelimelere çevirme konusunda daha akıcı hale gelebilirsiniz. Tek başına pratik yapınca kendinizi baskı altında da hissetmezsiniz. Zira kimse hatalarınızı duymayacaktır.