CANDELAS 0

Montessori Eğitimi

Blog

Montessori Eğitimi

Montessori Eğitimi

Montessori, öz-yönelimli faaliyet, uygulamalı öğrenme ve iş birliği içinde oyuna dayanan bir eğitim yöntemi. Montessori sınıflarında çocuklar öğrenimlerinde yaratıcı seçimler yaparken, yüksek eğitimli öğretmen sürece rehberlik etmek için yaşa uygun etkinlikler sunar.

Montessori eğitimi kapsamında önceden iyi bir şekilde hazırlanmış bir ortamda serbest aktivite icra edilir. Yani temel insan özelliklerine, farklı yaşlardaki çocukların spesifik özelliklerine ve her çocuğun bireysel kişiliklerine göre tasarlanmış bir eğitim ortamı oluşturulması eğitimin esasını oluşturmaktadır.

Montessori Eğitimi

Tarihi

İtalyan bir eğitimci, doktor ve bilim insanı olan Dr. Maria Montessori, 1906 yılında bilimsel pedagoji ve deneysel psikoloji konularında uluslararası bir yarışma sonucunda Roma'nın yoksul bir bölgesi olan San Lorenzo'da bir çocuk bakım merkezi kurmaya davet edildi. Orada, bölgenin en dezavantajlı ve daha önce okul öncesi eğitimi almayan çocuklarıyla çalışacaktı.

Kapıları 6 Ocak 1907'de açtı ve merkezini Casa dei Bambini (“Çocuk Evi”) olarak adlandırdı. Dr. Montessori, Casa'yı birçok kişinin öğrenme güçlüğü yaşadığını düşündüğü bu gençler için kaliteli bir eğitim ortamı haline getirmeye kararlıydı. Ve bunu da gerçekleştirdi.

Çocuklar ilk başta asiydi. Kısa süre sonra bulmacalarla çalışmaya, yemek hazırlamaya ve çevrelerini temizlemeye ve uygulamalı öğrenme deneyimlerine katılmaya büyük ilgi göstermeye başladılar. Montessori, çok geçmeden, çocukların sakin, huzurlu davranışlar, derin konsantrasyon dönemleri ve çevrelerine özen gösterme düzenleri sergilediğini gözlemledi. Çocukların bilgiyi kendi ortamlarından absorbe ettiklerini, aslında kendi kendilerinin öğretmeni olduklarını gördü.

Küçük çocuklarla yaptığı önceki çalışmalarından edindiği bilimsel gözlem ve deneyimlerden yararlanan Dr. Montessori, günümüzde birçoğu Montessori sınıflarında kullanılmakta olan benzersiz öğrenme materyalleri tasarladı ve çocukların doğal öğrenme arzusunu teşvik eden bir sınıf ortamı yarattı.

Okulun başarı haberleri önce İtalya'ya daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Yenilikçi Montessori Yöntemi de öğrenmeye hevesli önde gelen eğitimcilerin dikkatini çekmeye başladı. Bazıları Dr. Montessori’den eğitim aldılar. Birkaç yıl içinde Montessori okulları 5 kıtaya yayıldı.

Montessori Eğitimini Farklı Kılan Nedir?

Montessori eğitimi konusunda bilgi sahibi değilseniz, genellikle sorabileceğiniz ilk soru “Montessori Eğitimini farklı kılan nedir?” olacaktır. Montessori eğitimini geleneksel eğitimden farklı kılan özellikler şu şekilde sıralanabilir:

Hazırlanmış Ortam

Montessori derslikleri, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre önceden hazırlanır. Bunlar öğrenci merkezli dersleri ve aktiviteleri içerir. Geleneksel sınıflar ise öğretmen merkezli derslere veya etkinliklere dayanır.

Aktif Eğitim

Montessori dersleri uygulamalı ve aktiftir. Öğrenciler bilgiyi kendi kendilerine keşfederler. Geleneksel derslerde öğrenci genellikle pasiftir ve dinler, ezberler ve sınavlara girer.

Zaman Kısıtlaması Yok

Montessori sınıflarında, çocuklar derslere gerektiği kadar çalışırlar ve mümkün olduğunca faaliyetleri bölünmez. Geleneksel sınıflarda ise zaman kısıtlamaları ve sıkı ders programları mevcuttur.

Öğretmenlerin Rolü

Montessori öğretmenleri öğrencilerin bire bir rehberi ve danışmanı olarak hareket ederler. Her çocuğa kendi öğrenme biçimine göre yardımcı olurlar. Geleneksel sınıflarda, her dersin hızı ve sırası önceden belirlenir. Öğretmen tüm öğrenciler için aynı dersi, aynı hızda, aynı sırada vermektedir.

Yaş Grupları ve Sınıf seviyeleri

Montessori okullarında “sınıf seviyeleri” esnektir ve çocuğun gelişim aralığına göre belirlenir, yani 0-3, 3-6, 6-9, 9-12, 12-15 ve 15-18 yaşları. Geleneksel okullarda, sınıf seviyeleri esnek değildir ve on iki aylık bir süre içinde kesin olarak kronolojik yaş ile tanımlanmıştır.

Uyarlanabilir Müfredat

Montessori müfredatı öğrencilerin ihtiyaçlarına göre geliştirilir. Geleneksel müfredat ise öğrenci ihtiyaçları dikkate alınmaksızın önceden belirlenir.

Kendinize ayak uydurun

Çocuğun kendine has çalışma hızı Montessori sınıfında onurlandırılır ve teşvik edilir. Geleneksel sınıflar tüm çocukların aynı hızda çalışmasını bekler.

Özünden Kaynaklanan Benlik Saygısı

Montessori eğitiminde, çocuk benlik saygısının kendi başarılarında içsel bir gurur duygusundan geldiğini anlar. Geleneksel sınıflarda, benlik saygısının dış yargı ve onaylamadan geldiği düşünülmektedir.

Öğrenme Aşkı

Montessori müfredatı çocuğun doğuştan gelen bilgi açlığına hitap etmeyi amaçlamaktadır. Çocuklar öğrenmeyi sevmeyi öğrenirler. Geleneksel müfredat standart test performansı ve notlara odaklanır. Çocuklar zorunlu olduğu için öğrenirler.